Csodaszép… de azért tudjuk, hogy mire vállalkozunk. Mert a következőket nem tudjuk megspórolni, bár mindannyian azt hisszük, hogy meg tudjuk 😊 Szóval a tapétázás a legmerészebbek vállalkozása.

A TAPÉTÁZÁS ELŐKÉSZÜLETEI

Kaparás – falfelületen található régi anyagok (festékek, tapéták) eltávolítása. A megfelelő alap nyerése, amelyre a későbbiekben az alapmunkálatokat maradéktalanul, kockázatmentesen el lehet végezni. Mondhatni ez a legdurvább.

Alapozás – a fal szívóképességének a csökkentése (a megfelelő szívóképesség biztosítása), illetve a kaparás során, a felületen lévő por megkötése, lekötése a feladatunk. Mivel a következőkben glett kerül majd a felületre, annak száraz, erős, pormentes, megfelelő szívóképességgel rendelkező felület kell, ezért használunk alapozót. Ha az alapozó túl gyenge, akkor nem érünk célt, a fal szívóképessége nem csökken, a glettel nem tudunk a felületen dolgozni. Ha az alapozó túl erős, akkor a kaparás során nem eltávolított gyengén kapaszkodó részeket lefeszítheti, ill. a falnak nem lesz szívóképessége, így a glettnek nem biztosított a megfelelő tapadása.

Vakolat javítás – a nagyobb hibák, mélyedések, vakolati sérülések eltüntetése. A cél, hogy a glettelésnek a megfelelő alapfelületet biztosítsuk.

Átkaparás – itt a cél az előző munkafolyamatból esetlegesen ottmaradt kontúrok, kisebb glettmorzsák eltüntetése, a következő munkafolyamat előkészítése érdekében.

Glettelés – a megfelelő falfelület nyerése, a kisebb hibák, repedések, egyenetlenségek kijavítása a célunk. Ez a  tapétázás végeredményét az egyik legmeghatározóbb módon befolyásoló munkafolyamatok egyike. Rendkívül fontos az anyagválasztás (anyagismeret), ami attól függ, hogy milyen típusú tapétát (Papír, Vlies, Vinyl) helyezünk fel a falfelületre a későbbiekben.

Csiszolás – a glettelésből adódó anyagmorzsák, kitüremkedések eltüntetése, a fal egyenletesebbé tétele a feladat. Kemény meló, valljuk be.

Újbóli alapozás – a tapétázandó felületen a csiszolás utáni kevéske por lekötése, a fal szívóképességének a csökkentése, illetve a minél jobb ragadás biztosítása, ennek előkészítése a dolgunk. Ahhoz, hogy elkerüljük azokat a kellemetlenségeket, (Pl.: tapétázás közben leszívódik a lapunkról a ragasztó, vagy nem tudjuk csúsztatni a lapokat egymás mellé, mert tapad,) az alapozás elengedhetetlen.
PONT MIRE KIKÉSZÜLÜNK, NA AKKOR JÖN A TAPÉTÁZÁS, A GYÖNYÖRŰ LÁTVÁNY

Azért különleges a tapéta alkalmazása, mivel az teljes mértékben meg tudja változtatni egy szoba hangulatát – sokkal hatékonyabban, mint egy bútordarab. Dinamikát, vidámságot, nyugodtságot vagy eleganciát sugallhat mintájától függően, ha pedig dombornyomott, mélységet biztosíthat egy monoton falnak. Mivel általában nagy falfelületre kerül, hatása megsokszorozódik, így különösen fontos, hogy a lakók és a szoba stílusának megfelelő tapétát válasszunk.

Már a 14. században díszítették a falakat kezdetleges, gravírozott vagy használt bőrből készült tapétákkal, de az első, modern darabokhoz hasonló méretű, mintás tapéta a 17. század végén jelent meg Angliában. A papírgyárak megkönnyítették az ilyen típusú falburkolatok létrehozását, ezzel népszerűvé téve őket, bár a tapétázás nehéz és hosszadalmas folyamatnak bizonyult a papírdarabok apró mérete miatt.

Mára a tapéta választék olyan nagy méreteket öltött, ami szinte elbizonytalanítja az embereket. Lassan a választék nem könnyíti meg a választást, hanem döntésképtelenné teszi az embert. Ezért érdemes a tapétával szemben támasztott igények alapján szűkíteni a kört, majd ezek alapján válasszuk ki a megfelelő anyagú, mintázatú és színű falikárpitot.

A sokféle színben, fajtában és mintával kapható papírtapéta valószínűleg a legnépszerűbb választás. Hálószobába megfelelő választás lehet, azonban mivel nem mosható, hang- vagy hőszigetelő, nem alkalmas magas páratartalmú szobákba, mint például a konyhába vagy a fürdőszobába.

Szintetikus szálakból készült tapéta papíralapú hordozófelülettel vagy a nélkül. A PVC-tapéta is ebbe a kategóriába tartozik, és praktikusabb, mint a papírtapéta. Könnyen karbantartható, vízálló, nem fakul ki idővel, és minél több vinilréteggel rendelkezik, annál tartósabb. Sok felületen alkalmazható és akár a fal kisebb hibáit is el tudja takarni, azonban hálószobába vagy gyerekszobába kevésbé alkalmas, mert szintetikus szálakat tartalmaz.

A vliestapéta növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó, nem szőtt hordozóanyagú tapéta. Főleg azok által kedvelt, akik a tapétázást gyorsan és egyszerűen szeretnék megoldani. Jó hang- és hőszigetelő, annak a veszélye pedig igen kicsi, hogy megindulna a tapéta alatt a penészesedés.

Textiltapéta típusú tapéta textilszálakból (pamut, selyem, akril stb.) készül, amelyeket papírra vagy szövött rost hordozóra visznek fel. Különféle modellekben kapható, jól tartja az alakját és lehetővé teszi a falak lélegzését. A természetes szálakból készült textiltapéta nem mérgező és környezetbarát, így gyermekek számára ajánlott, azonban nem feltétlenül megfelelő választás gyakran látogatott helyiségekben, mint például a nappaliban. Itt használható ehelyett szintetikus szálakból készült textiltapéta, amely sokkal tartósabb.

Fémhatású tapéta a nem szövött szálakra vagy papírhordozóra rétegezett alufólia miatt különleges fényt biztosít a fémhatású tapétának, amely tökéletes választás lehet art déco vagy barokk stílusú nappaliba. Ugyanakkor egy modern stílusú térben is használható egy hangsúlyos fal kidekorálására.

Természetes szövetű tapéták a parafából, szizálból vagy bambuszból készült tapéták, melyek könnyen tisztíthatóak, nem fakulnak és tartósak.

A helységek bármelyikében alkalmazhatunk tapétát, mellyel rögtön egy markánsan hangsúlyos falat teremtünk. Minden szobában kell lennie egy fókuszpontnak, akár egy szerkezetbeli elemről, mint például egy nagy ablakról vagy egy kandallóról, vagy egy falról van szó, például egy feltűnő mintájú tapéta segítségével.

Egy jól szellőző fürdőszobában is problémamentesen tapétázhatjuk a falakat. Csupán arra kell figyelni, hogy elég nehéz, mosható, dörzsölésálló és legalább egy vinilréteget tartalmazó modellt szerezzünk be.

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a tapétához ajánlott tapétaragasztót vásároljuk meg. Nem mást.

Mindezek mellett projektünkben természetesen a legfontosabb szerep annak a szakembernek jut, aki lelkiismeretesen végezve a munkáját, amellett, hogy megfelelő falfelületet varázsol nekünk a festés mellett kellően gyakorlott tapétázásban is. A minőségi tapéták nem olcsó alapanyagok, így a magabiztos tapasztalattal rendelkező szakember megtalálása, referenciamunka megnézése az első számú feladatunk.